Fang og bekæmp muldvarp – effektiv guide til bekæmpelse (med video)
Opdateret: 3. juli 2021
God fornøjelse!
Top 3 FAQ om “bekæmp muldvarp”
Hvad er en muldvarp
Muldvarpen er et lille grå/sort-pelset pattedyr, der måler fra 12-20cm (hoved til hale). Den kendes nemt ved dens spidse snude, og små sammenklemte øjne, som er gemt bag pelsen. Den har meget kort hale, og så har den ingen ydre ører. Dens forben er skovlformet, og kroppen er lang. Den minder ikke om andre pattedyr (kilde).
Videoguide – Sådan fanger vi effektivt muldvarpe
Se videoguide her. Hvis du foretrækker at læse, kan du gå til vores “bekæmpelse af muldvarp punktguide”.
Her kan du købe den type muldvarpesaks som vi benytter i videon:
Link til forhandler af muldvarpesaksHvor lever muldvarpen
Hvor stort areal lever muldvarpen på
Muldvarpens levetid og unger
En muldvarp bliver i gennemsnit 2-3 år gammel, og kan få ét kuld unger om året. Kuldet fødes i starten af sommeren omkring maj-juni, og består gennemsnitlig af 4 unger. Først hen på sensommeren forlader de moderens territorium, og går på vandring for at lave sit eget.
Hvor dybt graver en muldvarp
Hvornår er muldvarpen aktiv
En anden vigtig fakta er at muldvarpen går ikke i vinterhi, men kan være aktiv hele året rundt.
Muldvarpens lugtesans
Hvad spiser muldvarpen
Muldvarpen lever hovedsagligt af regnorme. Men der er også insekter, snegle og tusindben på menuen. Desuden kan den også spise små dyr som eks. museunger. Muldvarpen kan ligesom dens fætter musen, samle depoter af føde. Det som regel regnorme der lagres, hvor den bider den forreste del af, så regnormen er ude af stand til at bevæge sig. På den måde dør regnormen ikke eller forsvinder, og er dermed på “lager”.
Bekæmpe muldvarp: Mest anbefalede metode til bekæmpelse af muldvarp
Eller gå til vores videoguide her
Tidsforbrug: 5 minutter.
Her guides du igennem de nemme punkter til hvordan du fanger en muldvarp:
- Find redskaber frem. Du skal bruge:
– En muldvarpesaks fælde
– Handsker
– Lille skovl
– En tæt spand hvor der ikke kommer lys igennem
– En sten, eller andet tungt, til at holde spanden på plads. - Find frem til et af de nyeste muldvarpeskud.
Du kan se hvilke skud der er nyest på den opgravet jord, hvis den er våd, mørk, og “frisk”. Her er der størst chance for muldvarpen kommer forbi igen.
- Fjern det overskydende jord fra muldvarpeskuddet.
Skovl det til siden eller ned i en spand. Det kan bruges til at fyldes i hullet efterfølgende.
- Lokaliser muldvarpens ganghul med en finger.
Når hullet er fundet ved du præcis hvor du skal koncentrerer dig om at grave.
- Grav muldvarpens gangsystem frit.
Grav til du finder de to tilstødende ganghuller, som forbinder systemet.
- Sørg for at der gravet så der er plads til fælden i hullet.
Muldvarpesaksen skal kunne have plads i det gravet hul, men kun lige plads til denne.
- Klargør fælden ved at lade udløseren.
Sæt udløseren på muldvarpesaksen så yderligt som muligt, for at få størst mulig følsomhed.
- Brug noget af det overskydende jord til at “smøre” fælden ind i.
Ved at bruge jorden, kan du dække fremmede dufte som kan skræmme muldvarpen væk.
- Placér muldvarpesaksen således at der er et ganghul på hver af dens sider.
På den måde at muldvarpen er nød til at gå igennem saksen for at nå videre i dens gangsystem.
- Tag en spand eller andet som kan dække holdet tæt for lys.
Det er vigtigt at der er komplet mørke ved muldvarpesaksen, således muldvarpen har lyst til at forsætte igennem gangsystemet.
- Til sidst kan du sætte en sten eller andet vægt ovenpå spanden.
For at holde den på plads i vind og vejr henover natten.
- Vent til næste dag, og tjek om muldvarpen er gået i fælden.
Gentag procedureren om nødvendigt.
Oversigt: Metoder til fange og bekæmpe muldvarp
Der findes mange firmaer der specialisere sig i skadedyrsbekæmpelse, og ofte inkluderer det også bekæmpelse af muldvarp. Fordelen er at disse fagfolk har en stor viden, og kan målrettet løse problemet, hvis du selv mangler viden. Derudover har de tilladelse til at bruge giftgasser, som private ikke må købe og anvende til bekæmpelse. Ved professionel bekæmpelse har du stor chance for at problemet med muldvarpe hurtigt ophører, hvis ikke du selv kan eller har tid til at løse det.
- Professionel løsning
- Stor chance for succes
- Højere omkostninger
Med muldvarpesaksen vælger du en klassisk og effektiv metode som bruges af profesionelle og af gør-det-selv folket. Muldvarpesaksen består af en sakseformet metalfælde, som nemt indstilles med en simpel udløser. Muldvarpesaksen placeres i muldvarpen eller mosegrisens gangsystem, og når muldvarpen forsørger at passere den, udløses fælden. Det lyder umiddelbart simpelt, hvilket det også er. Men der findes en masse gode tips og tricks til at gøre det nemmere. Vi har i denne artikel lagt vores fokus på netop denne løsning. Derfor finder du både en videoguide her, og en punktguide med tips og tricks til at opnår størst mulig succes for fangst og bekæmpelse af muldvarp. Den type muldvarpesaks vi bruger kan fåes ved at følge vores link til en anbefalet partner: (Link: Gå til forhandler)
- Gør-det-selv løsning
- Stor chance for succes
- Lave omkostninger
Kalcium Karbid (på engelsk: Calcium Carbide) kan købes i byggemarkeder til formålet at bekæmpe muldvarper i deres gangsystemer. Produktet indeholder små “sten” bestående af Karbid. Disse sten placeres i muldvarpens gange, herefter hældes vand på dem, og en gas udvikles. Hullet lukkes til igen, således at gasse siver rundt i muldvarpens gange. Gassen består af Acetylene, som i dette tilfælde er ildelugtende og giftig. Der er ikke 100% evidens for om muldvarpen dør af gassen, men myndigheder betegner overordnet Acetylene som giftig og kan medføre død. Andre effekter er svimmelhed og opkast. Producenterne angiver at dette produkt hovedsagligt skræmmer muldvarpen væk. Død er ikke garenteret. Vi har set gode resultater på at bruge karbid til bekæmpelse af muldvarp, og kan anbefale det.Kilde
- Professionel løsning
- Langtidsholdbar støvfri
- Omkostning: Mellem
Ofte ser vi reklamer på nettet for spydlignede apparater som udsender lyde og vibrationer. Men igen og igen læser vi anmeldelser og høre fra den private bruger, at det ikke virker. Med det sagt er vi gået skridtet videre og har kigget på om der ligger forskning på dette område. Vi fandt frem til at undersøgelser på om hvor vidt lyd i forskellige frekvenser kan skræmmer dyr væk, og resultat var ikke til produktets fordel. I et dokument fra Skadedyrslaboratorium anbefaler man heller ikke brug af ultralydskræmmer mod muldvarper (Kilde).
- Professionel løsning
- Langtidsholdbar støvfri
- Omkostning: Høj
Her taler vi om at leje en maskine der udvikler røggas, som “pumpes” ud i muldvarpens gange. Der er blevet udviklet specialmaskiner udelukkende til formålet at gasse muldvarpen i dens gange. Maskinen vi har kigget nærmere på er en Mauki, og den danner røgen fra benzin og diesel, som bliver pumpet ned i gangsystemerne. Muldvarpen indånder gassen og dens nervesystem bliver lammet, hvorefter den dør.
- Fylder hele gangsystemet på kort tid
- Smertefri bekæmpelse af muldvarpen
- Leje ca. 300kr. pr. dag
En kat kan fange muldvarper. Men fordi katten også kan fange mus, fugle, egern osv. så er en målrettet bekæmpelse af muldvarp umulig at opnå. Ikke desto mindre så er det værd at have med i beregningen, især hvis man bor tæt på en skov eller et område med mange muldvarpe. Det er muligt at mængden bliver en smule reguleret af kattens jagt, og samtidig med at dine fælder hjælper til. Vi har flere artikler om katte her
- Usikker bekæmpelse
- Et supplement til fælder
- Naturlig regulering